Använd en checklista för att få struktur!

Har du koll på allt du behöver för att bli mer effektiv i ditt sökande efter ett jobb, en praktikplats eller arbetsträning? Ibland kan det bli bråttom att hitta de där betygen och intygen eller att veta vilka personer som kan ge dig de bästa referenserna. Men innan du ens kommit dit kan det vara en hel del annat att ha ordning och struktur på för att spara tid, vare sig du söker jobb, praktik eller arbetsträning.

Använd denna checklista för att få mer struktur i ditt jobbsökande!

Ditt CV

Se till att ha en grundvariant av ditt CV klart. Du kan alltid ändra efter hand beroende på vad du vill lyfta fram till olika typer av jobb. 

Din ansökan i någon eller flera varianter

Även för brevet kan du ha en grundmall att utgå ifrån som du anpassar till varje jobb du söker. Du kan såklart ha flera olika för att vara beredd. Ha gärna ett antal som du använder som spontanansökan i takt med att du kommer på intressanta arbetsgivare.

Samla ihop betyg och intyg

Har du koll på var du har dina betyg och intyg? Samla dem och sätt dem i en pärm. Har du haft jobb eller studier men inte bett om betyg och intyg så är det hög tid att be att få dessa. Du kommer att bli ombedd att visa upp dina betyg och intyg för de flesta arbetsgivare. Om du kan scanna in dina betyg och intyg så finns de snabbt tillgängliga att mejla kontaktpersonen i rekryteringen.

Referenser

De flesta arbetsgivare vill ha referenser, det vill säga ett muntligt utlåtande om dig och hur du fungerat i ditt arbete. Det vanligaste är minst två före detta chefer men ibland kan det vara aktuellt att komplettera med en tidigare kollega eller medarbetare, om du varit chef. Se till att ha pratat med några stycken och gör dem beredda inför kommande referenssamtal. När du vet att du är i den fas att referenterna kan bli uppringda är det ofta uppskattat att du ringer eller mailar vilket jobb det gäller så är referenten beredd.

Lista på intressanta arbetsgivare

Fundera på vilka arbetsgivare som intresserar dig och som kan ha nytta av din kompetens och erfarenhet. Lista ner dem och undersök jobbmöjligheter hos dem.

Lista på rekryterings- och bemanningsföretag

Samma som ovan. Vilka rekryterings- och bemanningsföretag kan ha de jobb du är intresserad av? Lista ner dem och bevaka deras lediga jobb samt registrera ditt CV hos dem om det är möjligt.

Lista på CV-databaser och jobbsajter

Leta fram de CV-databaser och jobbsajter som kan passa dig. Registrera ditt CV och se till att logga in dig lite då och då för att komma högt upp på rekryterarnas söklistor (det gäller även ovanstående punkt).

Registrera dig för match-mail på jobbsajter

Om det är möjligt kan du lägga in din sökprofil som skickar mail till dig med de jobb som matchar ditt intresseområde så slipper du bevaka alla annonsplatser lika ofta.

Ha koll på dina kontakter med intressanta arbetsgivare

För att ha koll på de kontakter du tar med olika arbetsgivare och rekryterare så är det alltid bra att notera när du hade kontakten och med vem och när du ska göra en uppföljning av samtalet eller mötet.

Lista ner dina privata kontakter

Tänk igenom vilka kontakter du har – familj, släkt, privat, tidigare jobb, utbildningar och via föreningsliv och fritidsintressen. Även om ingen av dem har jobbet som passar dig just nu så kan de i sin tur känna någon som känner någon osv. Berätta att du söker jobb och be dem hålla öronen öppna och tipsa om sina kontakter som kan vara intresserade av din kompetens.esophagus, and lungs etc.

Nätverk och sociala medier

Det finns flertalet sociala medier och yrkesrelaterade nätverk att finnas med i, som linkedin.com, facebook.com och xing.com. Lägg upp ditt CV på dessa och sätt igång att lägga till kontakter. Lägg till några rader om vad det är för typ av jobb du söker så att det syns tydligt för besökarna på din profil.

Gör dina listor på det sätt som passar dig

Du kanske är en Excel-fantast eller föredrar något annat program via datorn. Om du föredrar att skriva för hand så går det alltid bra med helt vanligt skrivblock och penna. Lycka till med dina listor och din effektiva struktur för att ha koll och få överblick samtidigt som du ökar chansen att snabbare få jobbet du vill ha.

Hör av dig om du har frågor.