Vardagsstruktur och rutiner

Upphör aldrig med att hålla ordning och reda på din vardag. De flesta arbetsgivare når du i allmänhet mellan klockan 08 och 17 på dagarna.

Var nog med att följa ditt schema!

Flera författare talar också om hur viktigt det är att behålla sin vardagsstruktur när man är utan arbete. Anpassa därför din dygnsrytm efter detta, ha fasta lunch- och middagstider osv. Använd dig av de rutinerer som fungerade när du jobbade. Gör gärna ett aktivitetsschema över din arbetsvecka, måndag till fredag. Då kan du lättare följa upp det du hade tänkt göra under dagarna. Var noga med att följa ditt schema och dina föresatser! På så sätt ökar chansen för att du behåller fotfästet i tillvaron trots den tillfälliga motgången. Ta för vana att sitta på annan plats emellanåt och gå igenom jobbannonser etc. Ta med dig kollegieblock och penna till ditt bibliotek boka in dig för en datorstund och kör igång. Samtidigt kanske du träffar vänner och bekanta eller så kan du göra nya bekantskaper.

Sätt upp mål​

Vad man än jobbar med behöver man en morot för sin insats. Att sätta upp värderade, smarta, realistiska och mätbara mål i jobbsökningsprocessen är viktigt och då kan du även med automatik få morötter och sporrar på köpet. Alltifrån när du skriver upp ditt aktivitetsschema via prioritering/rangordning och omvärldsbevakning fram till den aktiva jobbsökningen är det värdefullt med mål som utgår från dina värderingar, som du vet är uttänkta, som du vet att du har en chans att uppfylla och som du kan mäta under resans gång. Go man go!

Ordens makt

Var medveten om dina ord, de speglar din tankevärd. Är du arbetslös eller arbetssökande? Har du fått sparken eller söker du jobb? Vill du få ett jobb eller skaffa ett jobb? Det är viktigt att du signalerar till dig själv, med rätt ord, att du verkligen tror att det här ska vända. Tankar och ord påverkar självkänslan. Det är viktigt att säga till dig själv att du bara är utan arbete för tillfället. Det är övergående och det kommer att lösa sig. Se till att undvika att din arbetslöshet blir en del av din identitet.

Hör av dig om du har frågor.