Personligt brev

Ett personligt brev ska vara en säljande presentation av dig själv som följer med ditt CV när du söker jobb. Syftet med det personliga brevet är att du ska få chansen att övertyga och visa ditt intresse för tjänsten du ska söka. Ett bra personligt brev ska få din potentiella arbetsgivare att läsa vidare om dig och därmed öka dina chanser till en anställningsintervju. 

Vinnande personligt brev

Ditt personliga brev ska ha en fångande rubrik, vara kort och inte skriva samma sak som står i din CV-mall.

Varför?

Visa i brevet varför du har valt jobbet och företaget. Ge arbetsgivaren en riktigt bra anledning till varför du vill jobba hos just dem.

Vad kan du tillföra?

Tänk på att skriva det personliga brevet med utgångspunkt från företaget som annonserar tjänsten. Med andra ord; Vad kan du tillföra?

Visa att du förstår

Kommunicera att du förstår arbetsgivarens roll på marknaden och vad som skiljer företaget från deras konkurrenter.

Drivkraft och passion

Få fram att du verkligen vill ha jobbet genom att ge exempel på din drivkraft och passion. Vad är din målsättning med tjänsten?

5 misstag att undvika i ett brev

Ingen självbiografi

Använd inte ”Jag” för ofta i det personliga brevet. Ditt brev är ingen självbiografi, utan fokusera på hur du möter arbetsgivarens krav.

Ha självförtroende

En svag inledning gör läsaren ointresserad. Se även till att avsluta ditt brev starkt. Skriv brevet med självförtroende.

Inte för långt

Undvik längre brev än en sida, annars tröttnar läsaren. Visa att du respekterar läsarens tid och gör ditt personliga brev kortfattat men övertygande.

Bli inte otydlig

Akta dig för att bli otydlig i brevet. Din text ska vara relevant till vad arbetsgivaren söker. Vilka specifika kunskaper gör dig till den perfekta kandidaten för jobbet?

Ett brev till varje arbetsgivare

Se till att anpassa varje brev till arbetsgivaren du söker jobb hos. Ett personligt brev som inte ser unikt ut hamnar snabbt i papperskorgen.

Skriv varför du passar
för jobbet

När du ska skriva ett personligt brev är de viktigt att du tänker på hur du vinklar dig själv. Arbetsgivaren letar efter kandidater som verkligen älskar vad de gör.

Passion!

Försök ge exempel som visar att du nästan är som besatt av dina arbetsuppgifter, det handlar om att visa att du verkligen är passionerad i det karriärval du har valt. Om arbetsgivaren vet att du varje morgon vaknar och älskar ditt jobb så är chansen bättre att du stannar och utvecklas inom företag och blir en stor tillgång.

Inte pengarna!

Ingen rekryterare eller företag vill slösa pengar och tid på en person som bara väljer jobbet för pengarna eller tryggheten. Därför kan det vara bra att visa på ditt engagemang genom att skriva upp projekt eller roller där du gjort det lilla extra som visar ditt intresse för ditt kommande arbetsområde.

Passar du in?

Du behöver fundera på om du står bakom det företag eller organisation som erbjuder tjänsten. Delar du egenskaperna och synen på de värdeord företaget står för? Passar du in i företagskulturen tror du? När du forskat lite om företag och du tycker att deras beskrivning passar in på dig så kan du försöka ge exempel på hur du är som person.

Varför just du?

Försök ge tydliga exempel på varför du passar in på arbetsplatsen och varför du tror att du kommer göra bra resultat från dig. Det är viktigt att du tror på det du skriver i personliga brevet annars blir det svårt att reflektera detta under en eventuell arbetsintervju vid ett senare tillfälle.

Hör av dig om du har frågor.