Starta eller gå med i en jobbsökarklubb

Har du kontakt med andra arbetslösa? Kanske personer du träffat på jobbsökarkurser, eller vänner och bekanta som också saknar arbete? Kanske läge att gå samman med dem och starta upp en jobbsökargrupp där ni kan peppa varandra och ge tips när det gäller att söka jobb och hantera vardagen i stort.

Var så aktiv du kan!

Tänk på att ha struktur inför och under aktiviteterna. Planera mötena, ha en agenda och låt gruppmedlemmarna känna på olika funktioner. Glöm inte att göra roliga saker ihop. Det finns mycket man kan hitta på och som inte gräver djupa hål i plånboken. Om ni blir en grupp, då kanske ni kan fixa till en intern secondhand-verksamhet. Ordna bytesdagar? Var så aktiv du kan och känner meningsfullt. Ju fler sammanhang du syns och finns med i, desto mer växer ditt nätverk och med det chansen till en öppning för en jobbmöjlighet.

Underhåll eller utveckla ditt nätverk​

Motsatsen till att bli “trygg” i sin bostad är att vara ute och träffa vänner eller bekanta, vara aktiv i olika sociala sammanhang. Fråga kompisar om det hört något om nya jobb, projekt på sin arbetsplats, eller är om de vet att det kommer att bli arbetstoppar framöver. Prova att vara ute i så många aktiviteter som möjligt. Gå med i föreningar, ta nya tag med din gamla förening, kontakta en idrottsförening, anmäl dig till en kurs eller studiecirkel. I varje nytt sammanhang man finns med i kan nya möjligheter öppnas och nya kontakter fås. Även arbetsgivare och arbetsförmedlare tycker om att se aktiva jobbkandidater och arbetssökande.

Hör av dig om du har frågor.