Hej!
Tips och råd till dig som är arbetssökande!

Vi tror att alla har möjligheter att lyckas
Jobbstegen hjälper till med att hitta rätt lösning för dig. Vi tror att alla har möjligheter att lyckas men att man kan behöva lite stöd, råd och tips på vägen. Du kanske behöver hitta lediga jobb, få hjälp med cv, hitta en praktikplats, få hjälp med att skicka spontanansökningar eller fråga om ditt personliga brev. Vi ger dig tips, råd och stöttning – allt för att du snabbt ska komma vidare till ett jobb, praktik, arbetsträning eller en utbildning.
Här får du lite jobbsökartips!
Bästa tipsen för dig som söker jobb! Här hittar du inspiration och praktiska råd för en lyckad ansökan. Kom igång med att söka arbete, skriv CV och personligt brev och förbered dig rätt när du ska gå på anställningsintervju. Läs också om hur viktigt det är med vardagsstruktur. Vi har tagit fram en checklista – använd den när du ska söka jobb. Bocka av allt eftersom.


Ingen erfarenhet? Så får du jobbet ändå.
Vad ska du lyfta fram?
Du håller säkert med om att det finns massor av tips och råd kring hur du på bästa sätt söker jobb – du ska matcha din ansökan med annonsen, ge exempel på det som efterfrågas kring utbildning, erfarenheter och egenskaper. Men vad finns det för tips och råd till dig som inte har någon arbetslivserfarenhet? Vad ska du lyfta fram då?

Vad ska finnas med i ditt CV?
Med ett strukturerat CV och ett säljande personligt brev ökar chansen att bli kallad på intervju. Men hur får man till det egentligen? Och vad ska vara med?

Skriv ett säljande personligt brev
Med ett ett säljande personligt brev ökar chansen att bli kallad på intervju. Men hur får man till ett bra personligt brev?

Tips inför anställnings-intervjun
Har du fått inbjudan till arbetsintervju? Vad du ska tänka på inför anställningsintervjun? Fundera på vad du kan tillföra.

Mycket är upp till dig själv!
Till slut är det mycket som hänger på dig själv om du ska hitta ett jobb. Självklart ska du förvänta dig god service från arbetsförmedlare/coach, men han eller hon kan ju inte ersätta dig i sökprocessen. Och arbetsgivaren kommer knappast hem till dig och ringer på dörren. Är man aktiv och tar egna initiativ kan man samtidigt känna egenkontroll, vilket är mycket bra för självkänslan. Är du aktiv i detta avseende kan du bli din egen coach och matchare som för dig mot bestämda mål.

Att söka jobb är ett projekt!
Det krävs ett seriöst engagemang och en investering i tid och energi för att få det jobb som du verkligen vill ha. Det är som ett projekt. Ett arbete för att få ett arbete.

Det är viktigt med vardagsstruktur.
Upphör aldrig med att hålla ordning och reda på din vardag. De flesta arbetsgivare når du i allmänhet mellan klockan 08 och 17 på dagarna.

Varför inte starta en jobbsökarklubb?
Har du kontakt med andra arbetslösa? Kanske personer du träffat på jobbsökarkurser, eller vänner och bekanta som också saknar arbete?
En checklista när du söker jobb!
Har du koll på allt du behöver för att bli mer effektiv i ditt arbetssökande? Ibland kan det bli bråttom att hitta de där betygen och intygen eller att veta vilka personer som kan ge dig de bästa referenserna. Men innan du ens kommit dit kan det vara en hel del annat att ha ordning och struktur på för att spara tid, vare sig du söker jobb på heltid eller gör det vid sidan av heltidsstudier, anställning eller föräldraledigheten.

Letar du efter en praktikplats?
Ett bra sätt att få in en fot hos en arbetsgivare är att söka praktik. Vi hjälper dig att hitta arbetsgivare i din kommun som just nu erbjuder praktik.

Hitta en arbetsplats där du kan arbetsträna!
Kanske väljer du att arbetsträna på samma arbetsplats som tidigare eller så hittar du någon helt ny arbetsgivare. Hitta arbetsgivare i din kommun som just nu erbjuder arbetsträning.

Skicka spontanansökningar till lokala företag!
Genom att skicka in en spontanansökan sticker du ut från mängden och har goda chanser att knipa ett jobb som kanske ännu inte ens utannonserats.
Några fler tips!
Att söka jobb kan vara knepigt. Du får ett begränsat utrymme i ett brev eller mail för att få arbetsgivaren intresserad av dig. Sedan ska du under en intervju ge en bredare bild av dig som anställd och person för att få intervjuaren att bli ännu mer intresserad. Att söka jobb inte är någon nedärvd färdighet du antingen har eller inte har. Det är snarare något du lär dig genom att förstå de koder du sänder ut i det du skriver och säger. Genom att förbereda dig väl inför alla steg i arbetssökarprocessen har du större chans att faktiskt få jobbet i slutändan.
