Så här skriver du ett bra CV – bästa tipsen!

Syftet med ett CV är att arbetsgivaren ska få en bild av dig och dina erfarenheter på ett enkelt och överskådligt sätt. Det är första intrycket arbetsgivaren får av dig så se till att det är välskrivet. Här får du de bästa tipsen på hur du skriver ett bra CV – och vad du bör undvika.

Vad är
egentligen ett CV?

CV är en förkortning av “curriculum vitae” och betyder “levnadslopp”, eller bokstavligen “livets lopp”, på latin. I ett CV ska du skriva vad du kan, vad du har gjort i livet och vad du är duktig på. Syftet med ett CV är att arbetsgivaren ska få en bild av dig, dina kunskaper och erfarenheter på ett enkelt och överskådligt sätt. 

Så skriver du ett bra CV

Det är svårt att skriva exakt vad som är rätt och fel för ett CV eftersom det beror mycket på vilken typ av jobb du söker. Det finns dock vissa saker som du i stort sett alltid bör tänka på. Häng med här!

Väck intresse direkt

Arbetsgivaren har ofta många CV:n att gå igenom i samband med att en tjänst ska tillsättas, och ont om tid, så se till att väcka intresse direkt – ha ett CV som sticker ut, skiljer dig från mängden, och gör arbetsgivaren blir intresserad av dig. CV:t är arbetsgivarens första intryck av dig, och som du vet – du får bara en chans att göra ett första intryck. Att inleda ditt CV med en kort profilbeskrivning är därför en bra idé. Du kan exempelvis beskriva dig själv, dina specialområden, framtida karriärmål eller mest framträdande egenskaper Bli dock inte för långrandig utan håll dig kortfattad. En profilbeskrivning är inte samma sak som ett personligt brev.

Ta endast med relevant arbetslivserfarenhet

Många vill gärna ta med all arbetslivserfarenhet på sitt CV för att visa att man haft flera olika anställningar. Tänk om och ta i stället endast med den arbetslivserfarenhet som är relevant för den tjänst du söker. Börja i kronologisk ordning med den senaste anställningen först. Skriv inte bara var du arbetade, din titel och under hur lång tid du hade den utan beskriv även kort dina arbetsuppgifter och ditt ansvarsområde. En tjänst kan betyda en sak på en arbetsplats och en annan sak på en annan arbetsplats så därför är det bra med en kort arbetsbeskrivning.

Utbildningar och kurser

Förutom arbetslivserfarenhet så ha med ett avsnitt där du beskriver de utbildningar och kurser du gått. Det handlar om både akademiska utbildningar, internutbildningar och andra kortare kurser. Ta dock endast med dem som är relevanta för tjänsten.

Referenser från tidigare arbetsplatser

Har du gjort ett så pass bra intryck på arbetsgivaren under intervjun så går arbetsgivaren oftast vidare med att kolla dina referenser. Bra referenser är till exempel tidigare chefer, arbetsledare eller personalansvarig. Som referens ska de kunna ge en bild av dig som person, beskriva hur du fungerat på arbetsplatsen, vad som är dina styrkor och svagheter och hur du hanterat eventuella utmaningar du ställts inför. Hur du sköter ditt jobb helt enkelt. I många fall vill man som arbetssökande inte skriva ut namn och kontaktuppgifter på CV och det är därför vanligt att man i stället skriver "Referenser lämnas på begäran". Kom dock ihåg att informera dem du lämnat som referenser så att de vet om att de kan bli kontaktade.

Glöm inte en avslutning

Ett CV kan avslutas på många olika sätt. Här är några exempel:  I stället för att ha kontaktuppgifterna (namn, adress, personnummer, telefonnummer, mejladress) i topp på ditt CV så kan du avsluta med dem.  Beskriv dina språkkunskaper eller datorkunskaper.  Engagerar du dig ideellt i någon organisation eller förening så kan du avsluta med att beskriva det arbetet.  Har du fått några utmärkelser så kan du nämna dem och beskriva vad du fick dem för.

Vanliga CV-misstag
– det här ska du inte göra

Du är ju perfekt för tjänsten. Du har rätt kompetens, har bra referenser och är en trevlig person – men ändå får du aldrig komma på anställningsintervju. Vad är felet? Svaret på den frågan kan vara ditt CV. Ofta handlar det dock om småsaker som är lätta att korrigera.

Mejladressen

Har du fortfarande kvar din mejladress Babydoll69 eller Devil666 så är det dags att byta ut den, i alla fall när du söker jobb. En mejladress ska helst bara innehålla ditt förnamn och efternamn.

För generellt CV

Att hela tiden använda sig av samma CV när du söker jobb är inte någon bra idé då ditt CV då riskerar att bli för generellt och inte sticka ut från mängden. En arbetsgivare vill ha ett CV (och personligt brev) som är personligt och som är anpassat för just den tjänst du söker.

Stavfel

Att ha stavfel och grammatiska fel i sitt CV ger inte något bra intryck hos arbetsgivaren. Se till att verkligen dubbelkolla stavningen innan du skickar i väg din ansökan. Be gärna någon annan att läsa igenom den också för säkerhets skull, kanske en kompis eller familjemedlem.

Inte tillräckligt konkret

Undvik vaga beskrivningar i ditt CV. I stället för att till exempel bara skriva att du är ute efter nya utmaningar och att tjänsten därför skulle vara perfekt, förklara varför just den tjänsten är perfekt för just dig.

 

Textlängden

Ett CV ska ge arbetsgivaren en bild av dig, dina kunskaper och erfarenheter på ett enkelt och överskådligt sätt så undvik att skriva för mycket. Ta endast med den information som verkligen är relevant för just den tjänst du söker.

Var unik – men inte för unik

Arbetsgivare går igenom många CV:n och som arbetssökande är det därför bra att vara unik och sticka ut från mängden. Se dock inte ut att sticka ut för mycket så att arbetsgivaren blir orolig för att du inte ska passa in på arbetsplatsen om den är strikt. Det gäller både den information du tar med i ditt CV och layouten på CV:t.

Hör av dig om du har frågor.