Vi stöttar och hjälper dig som är arbetslös till jobb och utbildning!

Vår egen kommun

Välkommen till oss!

Om du har varit utan jobb en längre tid och har svårt att komma in på arbetsmarknaden finns det stöd att få hos kommunens arbetsmarknadsenhet. Vi har ett framgångsrikt samarbete med många lokala arbetsplatser och du som är arbetsgivare och vill göra en insats är alltid välkommen att höra av dig till oss.
våra tjänster
 • Förberedelser inför jobb

  Om du behöver extra stöd innan du går ut i praktik eller anställning.

 • Hälsa och välmående

  Om du inte mår så bra kan det vara svårt att klara av en praktik eller ett jobb.

 • Träna på ett yrke

  Med yrkeskunskaper är det lättare att få ett jobb.

 • Praktik & Anställning

  Arbetsmarknads-enheten kan hjälpa dig hitta en praktik i kommunen eller på ett företag.

 • Feriearbete - arbete för ungdomar

  Vill du få erfarenhet av arbetslivet och tjäna egna pengar i sommar?

 • Sommarföretag

  Under sommarlovet får högstadieungdomar möjlighet att driva företag

 • Praktiska verksamheter

  På Arbetsmarknadsenheten finns flera olika praktiska verksamheter

 • Arbete för nyanlända

  Vi erbjuder stöd till dig som är ny i Sverige

stödinsatser

Vi stöttar och hjälper dig att komma vidare!

Hjälp för dig som är arbetssökande

På arbetsmarknadsenheten kan du som är arbetssökande få hjälp med kompetenshöjande insatser samt praktik och anställning.

Förberedelser inför jobb

Om du behöver extra stöd innan du går ut i praktik eller anställning, kan du få hjälp att förbereda dig. Uppstarten: Under uppstarten får du föreläsningar om bland annat motivation, självkänsla och målsättningar. Du får också hjälp med att göra en utvecklingsplan med mål och delmål.

Arbetslivskunskap: Du får hjälp med att skriva CV och personligt brev, intervjuträning och kunskap om arbetsmarknaden. Du har också möjlighet att träffa studie- och yrkesvägledare och göra studiebesök. Om du är ny i Sverige får du kunskap om svenska samhället, rättigheter och skyldigheter.

Trafiksäkerhet: Du kan få lära dig om trafiksäkerhet, bland annat trafikteori och säkerhetstänk av en erfaren körlärare.

Hälsa och välmående

Om du inte mår så bra kan det vara svårt att klara av en praktik eller ett jobb. Då kan du få hjälp att må bättre innan du går vidare till praktik eller jobb. Vilken hjälp du får beror på dina behov och förutsättningar.

Verktyg i vardagen: Du och andra som behöver hjälp träffas tillsammans med personal från arbetsmarknadsenheten. Tillsammans hittar vi verktyg för balans i livet, sömn, stress och att hantera oro, tankar och känslor.

Nyfiken på mindfulness? Vi träffas i grupp tillsammans med arbetsterapeut/mindfulness-instruktör. Du blir erbjuden återhämtning och får verktyg för att du ska kunna jobba.

Samtal med arbetsterapeut: Du pratar med en arbetsterapeut om dina vanor och rutiner för att hitta lösningar som hjälper dig få vardagslivet att fungera bättre. Fokus ligger på hur en arbetsmiljö ska vara för att du ska må och fungera så bra som möjligt.

Friskvård: Utifrån dina behov och förutsättningar får du hjälp att komma igång med fysisk aktivitet.

Hälsa, kost & rörelseglädje: Tillsammans med andra får du ökad kunskap om vad som leder till en bättre hälsa. Du får bland annat del av föreläsningar, reflektion och rörlig aktivitet.

Samtalsgrupp: I en liten samtalsgrupp med fokus på glädje, pratar vi om föreningsliv, jämställdhet med mera.

Arbetsträna: På en arbetsplats får du testa att jobba i ett lugnt tempo och träna upp din arbetsförmåga tillsammans med handledare.

Träna på ett yrke

Med yrkeskunskaper är det lättare att få ett jobb. Vi erbjuder dig förberedelser inför ett yrke, där teori varvas med praktik, för att ge dig så breda kunskaper som möjligt. Här kan du läsa om vilka yrken du kan få veta mer om. Grupperna startar vid behov.

Restaurang: Du får lära dig mer om att jobba i kök, restaurang eller på café. Vi pratar bland annat om hygien och egenkontroll, allergier, olika livsmedel samt service, samtidigt som du praktiserar i arbetsmarknadsenhetens kök. Du tränar bland annat på matlagning, kassahantering och att göra kaffe i en baristamaskin.

Truck, lager och orderplock: Du kan få veta mer om du vill jobba på ett lager. Du får teorilektioner på arbetsmarknadsenheten och praktik hos en arbetsgivare, där du antingen får lära dig orderplock eller att köra truck. Om du blir godkänd får du ett truckkort.

Butikkunskap: Det här är för dig som vill jobba i butik. Du får lära dig teori inom bland annat branschkunskap, varukunskap, butiksekonomi, service och kundbemötande. Detta har du sedan nytta av när du gör din praktik ute i någon av butikerna som arbetsmarknadsenheten samarbetar med.

Lokalvård: Här får du lära dig teoretiska och praktiska moment som du behöver för att kunna jobba inom lokalvård. Du lär dig till exempel om kemikalier, farosymboler, städredskap, arbetsmetoder, städmaskin och ergonomi.

Studiehandledare: Utbildningen till studiehandledare är i samarbete med barn- och utbildningsförvaltningen. Det här är för dig som har utbildning eller erfarenhet av arbete i skola från ett annat land. Som studiehandledare kan du jobba i skolan med att stötta nyanlända elever som har ett annat modersmål än svenska.

Praktik & Anställning

Praktik: Arbetsmarknadsenheten kan hjälpa dig hitta en praktik i kommunen eller på ett företag. En praktik kan ha olika syfte beroende på vad du har för mål och behov – det kan till exempel handla om att prova på ett yrke, att lära känna en arbetsplats inför en anställning, eller att träna på svenska om du är ny i Sverige.

Anställning: För dig som har rätt till en arbetsmarknadspolitisk anställning via Arbetsförmedlingen, till exempel nystartsjobb eller lönebidrag, finns det olika möjligheter inom kommunen. Arbetsmarknadsenheten samordnar alla kommunens arbetsmarknadspolitiska anställningar, och hos oss kan du få hjälp att hitta rätt arbetsplats för dig. Vi samarbetar också med det privata näringslivet i vår kommun.

aktiviteter
 • Café & Butik Kom in

  Café & Butik Kom in är två verksamheter inom AME som delar samma ingång och lokal. Café & Butik är öppna för allmänhetens kunder och välkomnar stora som små. Vi är kontantlösa och tar endast emot kort- och swishbetalning. I verksamheterna arbetar ett antal personer med bland annat arbetsträning under både kortare tidsperioder och något längre anställning. Ansvarig på plats är Arbetsledaren ihop med minst en anställd instruktör som stöttar upp med handledning och instruerande pedagogik. Café och Butik finns för dig som har ett intresse av och vill lära dig mer kring bland annat arbeten inom service och kundbemötande, prissättning och möblering, livsmedelshygien, bakning, dekoration och kassahantering.

 • Aktivitetshuset Cykeltorget

  Aktivitetshuset Cykeltorget är en verksamhet inom Arbetsmarknadsenheten dit du som har någon form av psykisk ohälsa är välkommen. Du kommer hit frivilligt och när du själv önskar. Här väljer du själv i vilken omfattning du vill delta. Du kan besöka oss när det passar eller så kan vi tillsammans med dig ta fram ett personligt schema som du kan följa.

 • Remöblera

  Remöblera är en av AME:s senaste verksamheter. Här får deltagarna meningsfull sysselsättning genom att renovera möbler som kommunens verksamheter inte längre behöver. Här har deltagarna möjlighet att medverka i hela kedjan från det att möblerna hämtas in från olika verksamheter i kommunen till att en bedömning görs vad som ska göras vidare med dem.

Övrigt

För dig som arbetsgivare

Vi hjälper dig som företagare att hitta arbetskraft.

Vi är ditt stöd när din organisation behöver rekrytera. Vi hjälper dig att hitta rätt person för ert behov. En vägledare är med i hela processen och anpassar stödet efter den arbetssökande och företaget. Vi hjälper dig också i kontakten med Arbetsförmedlingen.

Vad erbjuder vi dig som arbetsgivare?

Nedan kan du läsa om de olika typer av stöd som vi erbjuder.

Handledarutbildning

Vår kommun arbetar för att göra det så enkelt som möjligt för dig som arbetsgivare att ta emot praktikanter. För att du som ska vara handledare ska känna dig trygg med att ta emot en praktikant har vi skapat en handledarutbildning.

Stöd vid anställning

Vi stöttar dig som arbetsgivare när du anställer via oss. Ofta börjar vi med en praktik och ibland finns möjlighet till olika former av arbetsmarknadsanställningar.

Stöd vid praktik

Vill du som arbetsgivare ha en praktikant hos dig, kontakta oss så hjälper vi dig.

Syftet med att göra praktik är att en individ får prova olika yrken, får inspiration, arbetslivserfarenheter och referenser. Vi arbetar med att hitta praktikplatser inom kommunens förvaltningar, inom det privata näringslivet, hos föreningar och ideella organisationer.

Målet för en praktik kan också vara att påbörja en utbildning. En vägledare hos oss kan höra av sig till dig för att en arbetssökande ska kunna prova yrket hen vill studera till. Kan du tänka dig att ta emot praktikanter i detta syfte? Hör av dig.

Utbildningsinsatser

Saknas den kompetens ditt företag har behov av? Vi kan tillsammans skapa utbildningsinsatser som matchar det ni behöver.

 • Sommarjobb 2022

  Vill du få erfarenhet av arbetslivet och tjäna egna pengar i sommar?

  Kontakt
 • Praktik?

  Är du sugen på att praktisera på kommunen?

  Kontakt
 • Träffa företag

  Vill du komma i kontakt med företag i kommunen?

  Kontakt
 • Träffa företag

  Vill du komma i kontakt med företag i kommunen?

  Kontakt
här finns vi

Vår kommun

Besöksadress

Nordenskiöldsgatan 11

Postadress

Nordenskiöldsgatan 11, 211 19 Malmö

Kontakt

info@varkommun.se

Växel

070-112233

Kontakta oss!

© 2021 Jobbstegen | www.jobbstegen.se | info@jobbstegen.se
MINC Anckargripsgatan 3 Malmö